Bomen

Jezelf zijn

Een boom is wat het is en altijd zal zijn. In een beukennootje is alles al aanwezig om een flinke beuk te worden. En een eikel heeft alles in zich om uit te groeien tot een stevige eik. Beiden hebben precies die kwaliteiten die nodig zijn om zich te ontwikkelen tot vitale bomen. Maar ook de omgeving speelt natuurlijk een belangrijke rol.

Samenleven

Een boom gedijt het beste op een geschikte plek met voedzame grond. Volledig in balans met zijn omgeving, geeft en neemt de boom alles wat nodig is om te groeien. Met schimmels rond zijn wortels en zon op zijn bladeren, wisselt hij voedingstoffen uit. Insecten bevruchten zijn bloemen en eten zijn bladeren. Die trekken weer vogels en andere dieren aan, die de boom ook gebruiken als nest of schuilplek. Alles volgens het ritme van de seizoenen.

Flexibel aanpassen

Als je goed kijkt kun je aan een boom zien wat hij in zijn leven allemaal heeft meegemaakt. Jaar in jaar uit moet hij zich aanpassen aan zijn omgeving, die continue verandert. Ook allerlei plagen, droogtes en stormen moet hij zien te overleven. Allemaal met als doel om zich te kunnen blijven voortplanten. Daarbij helpen en waarschuwen bomen elkaar, door op een wonderlijke manier te communiceren. Een leuk boek over hoe bomen dat doen is ‘Het verborgen leven van bomen’ van Peter Wohlleben.

Boom als spiegel

In mijn coaching gebruik ik bomen vaak als spiegel. Zo is een boom een mooie metafoor voor hoe jij in het leven staat en waar je naar toe zou willen groeien. En wat jou zou kunnen helpen bij die ontwikkeling, openbaart zich vervolgens 'als vanzelf' in de natuur. Dat is de magie van natuurcoaching.

Wat voor boom ben jij?

Fri, 15 January