Natuur

Voeding

Mijn eerste blog gaat over voeding, één van onze basisbehoeften. Het klinkt misschien gek maar naast lekker eten heb ik ook natuur nodig. Zonder mijn dagelijkse dosis natuur zit ik gewoon niet goed in mijn vel. We weten allemaal dat een mooie boswandeling goed is voor je gezondheid. Lekker bewegen, frisse neus, helder denken, genieten van alles dat groeit en bloeit. Het is gewoon fijn om in de gezonde buitenlucht te zijn.

Thuiskomen

Maar bij mij werkt dit dieper door. Als ik buiten ben en de natuur ruik gebeurt er iets in mij. Dan maakt ik automatisch contact met alles om me heen. En dat geeft een heel vertrouwd gevoel van thuiskomen. Een plek waar ik mezelf kan zijn en me helemaal kan opladen.

Wonder der natuur

Mooie natuur kan me ook ontroeren. Zoals de overweldigende natuur in Nepal waar ik een aantal jaren heb gewoond. Maar dat kan ook gewoon een heerlijk geurende bloem zijn of een fluitend roodborstje voor mijn neus. Pas als je ‘kijkt’ met al je zintuigen zie je hoe wonderlijk onze natuur is. Daar kan ik ontzettend van genieten.

Natuurlijke verbinding

De kiem voor deze voeling met de natuur is gelegd in mijn jeugd. We hadden nog geen smartphone of computer. Bij slecht weer speelden we binnen en als het mooi weer was gingen we naar buiten. Het leven was nog simpel. De Loonse en Drunense duinen lagen in onze achtertuin en daar is mijn liefde voor de natuur ontstaan. Niet dat ik daar nou zo bewust mee bezig was. Maar door gewoon veel door die bossen en duinen te struinen heb ik mijn verbinding met de natuur versterkt.

Een verbinding die iedereen heeft, wij zijn immers allemaal onderdeel van moeder natuur. En we hebben elkaar nodig, zeker in deze tijd. Die wederzijdse afhankelijkheid heb ik ook in Nepal gezien. Daar zijn cultuur en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of zoals zo mooi verwoord volgens een indiaanse wijsheid:

‘wij zijn een deel van alles en alles is een deel van ons’

Dus zorgen voor natuur is zorgen voor jezelf.

Ik wens ook jou een goede gezondheid!

Waardoor word jij gevoed?

Thu, 10 December