Puma

Aandacht en gezien worden

Een band met dieren is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Toen wij onze hond voor het eerst zagen, was het nog een puppy. Een kleine bastaard die recht op ons afstormde en al zijn charmes in de strijd gooide. Wij waren natuurlijk meteen verkocht. Puma moest mee naar huis.

Je veilig en vertrouwd voelen

Thuis gekomen moest hij wel even wennen aan zijn nieuwe omgeving. Nieuwsgierig scharrelde Puma rond en snoof allerlei vreemde geuren op. ’s Avonds in zijn mandje lag hij te huilen. Hij miste zijn moeder. Ook wij sliepen niet dus ging ik maar bij Puma slapen. Af en toe kwam hij uit zijn mandje om te kijken waar ik was. Na twee onrustige nachten sliep hij door. Puma begon te wennen aan zijn nieuwe roedel en wij aan hem.

Duidelijkheid en waardering

Wandelen aan de lijn ging niet zo lekker in het begin. Alleen maar trekken aan die riem. Terugtrekken zorgde er alleen maar voor dat Puma nog harder ging trekken. Tot hij telkens iets lekkers kreeg als hij naast ons liep. Dat spelletje smaakte naar meer. Hij blij, wij blij.

Vrij om te doen wat je graag doet

Loslopen vindt Puma het allerleukst. Dan heeft hij alle vrijheid om te snuffelen en contact te maken met andere honden. Als jonge pup liep hij onbevangen op alles en iedereen af. Altijd nieuwsgierig en bereid om te spelen. Hij was ook nergens bang voor. Met wat jaren levenservaring is hij iets wijzer geworden. Nu kijkt Puma eerst de kat uit de boom. Ook zijn speelmaatjes kiest hij selectiever. Maar als hij de boel vertrouwt gaat hij helemaal los.

Situationeel leiderschap

Puma kan ook een eigenzinnige macho zijn. Als hij zijn zinnen ergens op heeft gezet dan gaat hij ervoor. En dat is soms lastig als je wil dat hij komt. Meestal luistert hij wel als je hem roept en verleidt met iets leukers. Maar als hij er echt als een haas vandoor gaat helpt roepen niet. Dan kun je hem maar beter uit laten razen. Dat duurt even maar Puma komt altijd terug. Alleen met een loops teefje is dat wat lastiger. Dan volgt hij zijn natuur en moet je hem gaan halen.

Unieke talenten

Onze Puma heeft ook een uniek talent. Hij kan in volle vaart ineens van richting veranderen. Daardoor is hij ongrijpbaar voor zijn achtervolgers. Hij weet dat en daagt zijn belagers dan ook plagend uit, waardoor ze steeds wanhopiger worden. Nu hij wat ouder is en minder snel, verrast hij vriend en vijand nog steeds met zijn rare bokkesprongen.

Je krijgt wat je geeft

Het leukst om te zien zijn de momenten dat Puma blij is en geniet. Natuurlijk springt hij als een zot om je heen als hij een botje krijgt. Of zie je hem genieten als hij als een gek door de duinen rent. Maar het allermooist is toch wel zijn begroeting als je even weg bent geweest. Het maakt voor hem niet uit of het nu vakantie, een dag of maar 10 minuten is geweest. Zijn enthousiasme als hij je weer ziet is er niet minder om. Hij is echt gek op ons en wij op hem.

Kijk ook eens wat vaker in de spiegel van je hond.

Wat kun jij leren van je omgeving?

Tue, 15 December