Vrijheid

Autonomie

Mensen willen graag vrij zijn en zelf bepalen hoe ze hun leven leiden. In ons land kan dat gelukkig. Alleen door corona nu even niet. Vooral onze omgang met elkaar wordt op de proef gesteld. We hebben de ander nodig en willen ergens bij horen. Het bepaalt onze identiteit en geeft ons een veilig gevoel. Maar die steun en houvast missen steeds meer mensen.

Verbonden voelen

Nu live contact beperkt wordt, zoeken we naar allerlei andere vormen van verbinding. En daar zijn we heel creatief in. Sociale media zijn nog nooit zo inventief geweest. Maar tegelijkertijd zien we ook dat digitaal contact zijn tekortkomingen heeft. Elkaar aanraken is gewoon een levensbehoefte. Vraag maar aan baby’s.

Om onze honger naar fysiek contact te stillen, organiseren we allerlei activiteiten en bijeenkomsten. We zoeken daarin de grenzen op en dat is niet zonder risico. Maar vergaande controle en regels zijn ook niet zaligmakend. Die kunnen zelfs averechts werken.

Balans vinden

Het liefst leggen we de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. ‘Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet’, is daarbij de boodschap. Dus houd afstand en vermijd contact met ouderen en kwetsbaren. Want in het ergste geval verliezen zij al hun vrijheid.

Maar zonder fysiek contact worden we ook ziek. Mensen vereenzamen en worden depressief. Ook al lijken 'verbinding' en 'vrij zijn' elkaars tegenpolen, ze kunnen niet zonder elkaar. Ze vullen elkaar aan als Yin en Yang. En in het één ligt het ander besloten.

Dus geniet van je vrijheid in verbondenheid en ben een beetje lief voor elkaar.

Op een gezond 2021 met mooie contacten!

Thu, 31 December